Bristol architects BDP get go-ahead for £90m hospital transformation

New state-of-the-art plans for Ascot-based hospital

A new state-of-the-art hospital in Ascot, designed by the Bristol team of international architects BDP, has been given the go-ahead.

Heatherwood Hospital will undergo a £90 million transformation after being granted planning consent.

The plans, submitted by the Frimley health NHS Foundation Trust, include building a new elective care hospital on greenbelt land next to the current hospital together with demolishing the old building and replacing it with up to 250 new homes, to help fund the project.

The planned changes are part of a wider scheme to improve services across the Trust, modernise services at Heatherwood and guarantee its future.

The new hospital will be set in the leafy environs of the Heatherwood Estate, creating a healing environment for patients and generating a new natural green space in surrounding woodland for local residents.

The Trust is also centralising administration functions onto the site where approximately 300 staff will be brought into a new workplace setting. Space is also provided for an integrated primary care hub to allow co-located services on the site.

The combined BDP team working on the project included architecture, landscape, civil and structural engineering, building services engineering, acoustics, lighting and sustainability specialists.

BDP’s 50-strong Bristol team has a specialism in healthcare design and has been responsible for the multi award winning Southmead Hospital, the new Musgrove Park Hospital in Taunton, and masterplans for the Royal Devon and Exeter Hospital and Derriford Hospital.

Nick Fairham, project director from BDP’s Bristol office, explained: “We’re delighted that this project has reached this significant milestone and look forward to developing it to deliver a health campus for the local community and keep the legacy of Heatherwood Hospital for generations to come.

“The wide range of inter-related services we brought together for this project demonstrates the value collaborative design can bring to existing health estates.”

enewsletter